Ak vravíme, že toto bude jednoduchý recept, myslíme to doslova. Budeš potrebovať len:
Najprv si zapni rúru na 30 až 40°C, pretože ju budeš potrebovať neskôr v 4. kroku. Teraz si nalej mlieko do hrnca a zohrej ho nad teplotu 70°C. Občasne ho počas zahrievania premiešaj, aby sa zohrialo rovnomerne a neprihorelo ti. |
Po zohriatí mlieka nad 70°C ho zlož zo sporáka a nechaj ho vychladnúť pod teplotu 50°C. Opäť ho počas tohto procesu chladnutia nezabudni občas premiešať. |
Do takto ochladeného mlieka pridaj 200 g jogurtu a dobre to v mlieku zamiešaj. Týmto procesom do mlieka dostaneš živé kultúry, ktoré začnú mlieko fermentovať na jogurt. |
Hrniec prikry buď s alobalom alebo s kuchynskou utierkou. Vlož ho do vopred zohriatej rúry na 8 až 10 hodín a nechaj ho odpočívať. Čím dlhšie bude jogurt v rúre stáť, tým viac bude na konci hustejší. |
Po vybratí jogurtu z rúry už budeš mať hotový klasický typ domáceho jogurtu. Ak z neho chceš urobiť hustejší jogurt gréckeho typu, potrebuješ z neho odfiltrovať srvátku, čo urobíš nasledovne. Zober sitko, ktoré umiestniš nad hrniec (príp. misu), kde bude odkvapkávať srvátka. Na sitko daj čistú kuchynskú utierku alebo gázu. Do tohto sitka s utierkou (príp. gázou) nalej domáci jogurt a nechaj ho odpočívať v chladničke, aby sa z neho vyfiltrovala srvátka. Čím dlhšie ho necháš odkvapkávať, tým hustejší grécky jogurt dostaneš. Počítaj však s 2 až 3 hodinami. |
Teraz máš hotový grécky domáci jogurt bez použitia jogurtovača, ktorý skladuj v chladničke a zjedz ho do max. 3 dní. Môžeš si ho vychutnať s medom alebo našimi proteínmi, ktoré mu dodajú skvelú sladkú chuť. Veľa ľudí tiež obľubuje pridanie chia semienok do jogurtu, čo je tiež super voľba. |
Príprava gréckeho jogurtu doma je zábavný a jednoduchý proces. Zároveň presne vieš, čo je v tvojom jogurte – žiadne skryté cukry ani konzervačné látky. Určite to vyskúšaj a podeľ sa o svoje výsledky a všetky jedinečné variácie, ktoré si vyskúšal(a), v komentároch nižšie alebo to s nami prezdieľaj cez naše sociálne siete. Šťastnú výrobu jogurtu!