Gymlandia: proteíny a výživa pre zdravie a svaly
Posielame aj do Českej republiky :) | DOPRAVA ZADARMO k proteínom William Bonac Signature | Vyber si aspoň jeden proteín značky WBS a získaj DOPRAVU ZADARMO na celú objednávku
 Novinky
Probiotiká s lucumouProbiotiká s lucumou

Probiotiká s obsahom laktobacilov so schopnosťou mierniť a predchádzať Covidu. Zlepšujú trávenie laktózy. S pridanou lucumou. Zobraziť viac...


Uxi Amarelo - cystyUxi Amarelo - cysty

Sušená kôra (čaj) pri cystách a myómoch. Ocenia ho najmä ženy pri zápaloch ženských orgánov a cystách v prsníkoch. Zobraziť viac...


Hercalima - extrakt na chudnutieHercalima - extrakt na chudnutie

Prírodný bylinný extrakt pre podporu spaľovania tukov a redukcie telesnej hmotnosti. Vhodný aj pri hĺbkovej detoxikácii organizmu od toxínov. Zobraziť viac...

 Vybrané články
    • Pridané: 24.06.2024

    Oddnes var ryžu už len takto, aby si sa vyhol / vyhla jej nežiaducim látkamobrázok ryže

    Ryža je skvelý zdroj sacharidov a kalórií, ktoré sa dajú dlho a jednoducho skladovať. Ale ak sa pozrieme na obsah vitamínov a minerálov, nenájdeme v nej takmer nič v zmysluplných množstvách. Verdikt by teda znel, že ryža vyslovene zdravá nie je, keďže neobsahuje takmer žiadnu esenciálnu výživu. Ryža je "iba" nástroj na doplnenie sacharidov / kalórií v prípade potreby pri zvýšenej telesnej aktivite alebo pre dosiahnutie špecifického cieľa.

    Je to teda potravina skôr neutrálna.

    Obsah článku:

    1. V čom spočíva problém ryže?
    2. Ryžu je potrebné oplachovať vo vode 
    3. Recept na ryžu, ktorá sa nelepí
    4. Ako dlho takáto ryža vydrží?
    5. Opätovné prihrievanie ryže

     V čom spočíva problém ryže?

    obrázok arzénu  ryži

    Problém ryže spočíva najmä v tom, že obsahuje arzén. Má to na svedomí hlavne spôsob jej pestovania. Toto je niečo s čím sa veľa robiť nedá. Okrem toho, ryža obsahuje aj kyslinu fytovú, ktorá zhoršuje trávenie a môže spôsobovať ťažkosti žalúdka a nadúvanie. 

    Ryžu je potrebné ryžu oplachovať vo vode

    Dobrá správa je, že vieš v ryži účinne znížiť obsah arzénu. Stačí ak ryžu na noc necháš "lúhovať" vo vode. Tento spôsob účinne zníži obsah prípadného arzénua to až o 60-80%. Zároveň nezabudni ryžu pred varením poriadne opláchnuť a preumývať vo vode. Tento spôsob ti pomôže zbaviť sa aj prachu a nečistôt pred varením.

    obrázok ryže vo vode

    Tento spôsob naviac pomôže zlepšiť chuť ryže, zvýši jej objem ešte o niečo viac a používajú ho aj tí najlepší kuchári. Navyše, takto prepláchnutá ryža sa nebude po uvarení lepiť.

    Recept na ryžu, ktorá sa nelepí

    Ako správne uvariť dobrú ryžu za menej ako 15 minút? Je to jednoduché a nepotrebuješ na to ani žiaden ryžovar.

    1. Ryžu jednoducho uvaríš v hrnci, rovnako ako varíš cestoviny. To znamená, že ryžu varíš vo vode po dobu približne 7 - 10 minút, ale nie príliš prudko. Na 100 g ryže použi približne 1 liter vody.

    2. Potom je potrebné prebytočnú vodu, v ktorej sa nachádzajú vylúhované nežiadúce látky z ryže, scediť. V tomto bode recept na chutnú ryžu ešte nie je hotový! 

    3. Ryžu po precedení ešte musíš vrátiť späť do hrnca a na nízkej teplote ju treba zakrytú podusiť približne 5 minút.

    obrázok uvarenej ryže

    Týmto spôsobom sa účinne zbavíš prípadného arzénu a kyseliny fytovej, a naviac pripravíš dokonalú ryžu, ktorá sa nelepí a oveľa lepšie sa trávi. Takto sa Ti ryža zakaždým podarí. Nikdy ju nepripáliš a ani nerozvaríš, takže bude stále perfektná ako z reštaurácie.

    Ako dlho takáto ryža vydrží? 

    Ak hneď nezješ celú porciu ryže, ktorú si si uvaril(a), mal(a) by si dbať na jej správne skladovanie po uvarení. Podľa portálu Foodsafety.gov (verejne dostupný portál, ktorý spravujú vládne agentúry v USA ako napr. Ministerstvo poľnohospodárstva USA alebo Úrad pre potraviny a liečivá (FDA)), by uvarená ryža mala v chladničke vydržať 4 až 6 dní, ak je správne skladovaná. Prípadne, podľa tohto portálu, sa ryža môže skladovať aj v mrazničke, a to po dobu až 6 mesiacov!

    Ryža v chladničke

    Veľmi dôležité však je, aké sú tvoje prvé kroky po uvarení ryže. Ak necháš uvarenú ryžu na jednej kope po uvarení chladnúť v hrnci kde si ju varil(a) (nedajbože ju ešte vystavíš na slnko), vytvoríš veľmi príjemné podmienky na šírenie baktérii. Tvojou úlohou po uvarení ryže by malo byť ochladiť ryžu čo najrýchlejšie (najlepšie do hodiny) na izbovú teplotu, čo je približne 21 stupňov Celzia.

    Aby si toto ochladenie účinne dokázal(a), ryžu rozlož na tanieri, aby sa maximalizovala plocha, ktorá bude vystavená vzduchu. Po ochladení ju daj do vzduchotesnej nádoby a ulož buď do chladničky alebo mrazničky.

    Opätovné prihrievanie ryže

    Mysli na to, že kvalita ryže sa zhoršuje jej každým prihrievaním! Preto je dobré si premyslieť, či chceš ohriať celý zvyšok ryže, alebo len jeho nejakú časť. Ryžu môžeš spätne prihrievať či už v mikrovlnnej rúre, na varnej doske alebo aj v klasickej rúre. V prípade ak počas skladovania ryža stihla už trocha vyschnúť, môžeš do nej pri ohrievaní nakvapkať trocha vody. Ryžu by si mal(a) ohriať na teplotu min. 73 stupňov Celzia. 

    Ryža v miskách poukladaná pri mikrvolnnej rúre

    Ak bola ryža skladovaná v mrazničke, určite ju nerozmrazuj spôsobom, že ju vyberieš z mrazničky a necháš ju voľne sa rozmraziť na kuchynskej linke. Týmto by sa totiž opäť vytvoril priestor na šírenie baktérií. Ryžu buď vlož na noc do chladničky, kde sa rozmrazí alebo ju rozmraz v mikrovlnke. Opäť platí, že po rozmrazení ju ohrej minimálne na teplotu 73 stupňov Celzia.

    Ako si zvykneš variť ryžu ty? Máš v obľube nejaké špeciálne druhy ryže ako napríklad čierna ryža, Basmati, Arborio či jazmínová ryža? Daj nám vedieť čo obľubuješ či už v komentári pod príspevkom alebo nám zanechaj komentár / správu na našich sociálnych sieťach.

      Momentálne nie je k dispozícií žiaden komentár
       
      Táto stránka používa súbory cookies, ktoré nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookies.
      Súbory cookies používame pre správne fungovanie našej webovej stránky a jej funkcií. Pomocou súborov cookies si tiež napríklad pamätáme váš preferovaný jazyk, zvyšujeme pre vás relevantnosť zobrazovaných reklám, počítame návštevnosť stránok a pamätáme si vaše nastavenia vykonané na stránke.