Ryža je skvelý zdroj sacharidov a kalórií, ktoré sa dajú dlho a jednoducho skladovať. Ale ak sa pozrieme na obsah vitamínov a minerálov, nenájdeme v nej takmer nič v zmysluplných množstvách. Verdikt by teda znel, že ryža vyslovene zdravá nie je, keďže neobsahuje takmer žiadnu esenciálnu výživu. Ryža je "iba" nástroj na doplnenie sacharidov / kalórií v prípade potreby pri zvýšenej telesnej aktivite alebo pre dosiahnutie špecifického cieľa.
Je to teda potravina skôr neutrálna.
Obsah článku:
Problém ryže spočíva najmä v tom, že obsahuje arzén. Má to na svedomí hlavne spôsob jej pestovania. Toto je niečo s čím sa veľa robiť nedá. Okrem toho, ryža obsahuje aj kyslinu fytovú, ktorá zhoršuje trávenie a môže spôsobovať ťažkosti žalúdka a nadúvanie.
Dobrá správa je, že vieš v ryži účinne znížiť obsah arzénu. Stačí ak ryžu na noc necháš "lúhovať" vo vode. Tento spôsob účinne zníži obsah prípadného arzénu, a to až o 60-80%. Zároveň nezabudni ryžu pred varením poriadne opláchnuť a preumývať vo vode. Tento spôsob ti pomôže zbaviť sa aj prachu a nečistôt pred varením.
Tento spôsob naviac pomôže zlepšiť chuť ryže, zvýši jej objem ešte o niečo viac a používajú ho aj tí najlepší kuchári. Navyše, takto prepláchnutá ryža sa nebude po uvarení lepiť.
Ako správne uvariť dobrú ryžu za menej ako 15 minút? Je to jednoduché a nepotrebuješ na to ani žiaden ryžovar.
Ryžu jednoducho uvaríš v hrnci, rovnako ako varíš cestoviny. To znamená, že ryžu varíš vo vode po dobu približne 7 - 10 minút, ale nie príliš prudko. Na 100 g ryže použi približne 1 liter vody.
Potom je potrebné prebytočnú vodu, v ktorej sa nachádzajú vylúhované nežiadúce látky z ryže, scediť. V tomto bode recept na chutnú ryžu ešte nie je hotový!
Ryžu po precedení ešte musíš vrátiť späť do hrnca a na nízkej teplote ju treba zakrytú podusiť približne 5 minút.
Týmto spôsobom sa účinne zbavíš prípadného arzénu a kyseliny fytovej, a naviac pripravíš dokonalú ryžu, ktorá sa nelepí a oveľa lepšie sa trávi. Takto sa Ti ryža zakaždým podarí. Nikdy ju nepripáliš a ani nerozvaríš, takže bude stále perfektná ako z reštaurácie.
Ak hneď nezješ celú porciu ryže, ktorú si si uvaril(a), mal(a) by si dbať na jej správne skladovanie po uvarení. Podľa portálu Foodsafety.gov (verejne dostupný portál, ktorý spravujú vládne agentúry v USA ako napr. Ministerstvo poľnohospodárstva USA alebo Úrad pre potraviny a liečivá (FDA)), by uvarená ryža mala v chladničke vydržať 4 až 6 dní, ak je správne skladovaná. Prípadne, podľa tohto portálu, sa ryža môže skladovať aj v mrazničke, a to po dobu až 6 mesiacov!
Veľmi dôležité však je, aké sú tvoje prvé kroky po uvarení ryže. Ak necháš uvarenú ryžu na jednej kope po uvarení chladnúť v hrnci kde si ju varil(a) (nedajbože ju ešte vystavíš na slnko), vytvoríš veľmi príjemné podmienky na šírenie baktérii. Tvojou úlohou po uvarení ryže by malo byť ochladiť ryžu čo najrýchlejšie (najlepšie do hodiny) na izbovú teplotu, čo je približne 21 stupňov Celzia.
Aby si toto ochladenie účinne dokázal(a), ryžu rozlož na tanieri, aby sa maximalizovala plocha, ktorá bude vystavená vzduchu. Po ochladení ju daj do vzduchotesnej nádoby a ulož buď do chladničky alebo mrazničky.
Mysli na to, že kvalita ryže sa zhoršuje jej každým prihrievaním! Preto je dobré si premyslieť, či chceš ohriať celý zvyšok ryže, alebo len jeho nejakú časť. Ryžu môžeš spätne prihrievať či už v mikrovlnnej rúre, na varnej doske alebo aj v klasickej rúre. V prípade ak počas skladovania ryža stihla už trocha vyschnúť, môžeš do nej pri ohrievaní nakvapkať trocha vody. Ryžu by si mal(a) ohriať na teplotu min. 73 stupňov Celzia.
Ak bola ryža skladovaná v mrazničke, určite ju nerozmrazuj spôsobom, že ju vyberieš z mrazničky a necháš ju voľne sa rozmraziť na kuchynskej linke. Týmto by sa totiž opäť vytvoril priestor na šírenie baktérií. Ryžu buď vlož na noc do chladničky, kde sa rozmrazí alebo ju rozmraz v mikrovlnke. Opäť platí, že po rozmrazení ju ohrej minimálne na teplotu 73 stupňov Celzia.
Ako si zvykneš variť ryžu ty? Máš v obľube nejaké špeciálne druhy ryže ako napríklad čierna ryža, Basmati, Arborio či jazmínová ryža? Daj nám vedieť čo obľubuješ či už v komentári pod príspevkom alebo nám zanechaj komentár / správu na našich sociálnych sieťach.