Kalórie: 50 kcal (1 gram bielkovín má približne 4 kcal)
Tuky:
Množstvo: 10.6 g
Kalórie: 95 kcal (1 gram tuku má približne 9 kcal)
Z toho nasýtené tuky: 3.1 g
Mononenasýtené tuky: 4.1 g
Polynenasýtené tuky: 1.4 g
Sacharidy:
Množstvo: 1.1 g
Kalórie: 4 kcal (1 gram sacharidov má približne 4 kcal)
Z toho cukry: 1.1 g
Cholesterol:
Množstvo: 373 mg (neprispieva priamo ku kalóriám, ale je dôležitou zložkou)
Celkové kalórie:
Bielkoviny: 50 kcal (12,6g)
Tuky: 95 kcal (10,6g)
Sacharidy: 4 kcal (1g)
Spolu: približne 149 kcal
Existuje parameter toho, ako dobre ľudské telo dokáže stráviť a využiť živiny z potravín - tzv. index biologickej využiteľnosti (BV). Ľudské telo dokáže vajce využiť na približne 97% a iba 3% z neho telo vylúči vo forme stolice alebo inak nespracovaného materiálu. Jeho BV index je určený na BV 100. BV vajec je taká vysoká preto, že obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny v ideálnom pomere, čo umožňuje telu efektívne využiť proteíny, vitamíny a minerály na opravu a rast tkanív.
S biologickou využiteľnosťou vajec môžu súperiť len čisté esenciálne aminokyseliny EAA a hydrolyzovaný srvátkový proteín. Ich nevýhoda oproti vajíčku je oveľa nižší obsah vitamínov a minerálov. Naopak, výhoda je ich takmer nulová náročnosť na trávenie, čo pri vajíčkach môže byť problém. Esenciálne aminokyseliny a srvátkové hydrolyzáty sú vhodné aj pre ľudí s intoleranciami na mliečne bielkoviny alebo laktózu.
Ďalšou málo spomínanou, ale kľúčovou zložkou výživy, ktorú vajcia obsahujú, je cholín. 100 gramov vajec obsahuje približne 250-300 mg cholínu. Cholín je esenciálna živina, ktorá je dôležitá pre niekoľko telesných funkcií:
Podpora mozgu a nervového systému: Cholín je kľúčový pre syntézu acetylcholínu, neurotransmitera, ktorý zohráva dôležitú úlohu v pamäti, svalovej kontrole a u detí je kľúčovou zložkou pre rast a vývoj mozgu.
Zdravie pečene: Cholín pomáha transportovať tuky z pečene, čím predchádza nahromadeniu tukov a znižuje riziko vzniku nealkoholickej stukovatenej choroby pečene.
Metabolizmus lipidov: Cholín je dôležitý pre metabolizmus tukov a cholesterolu, čo prispieva k udržiavaniu zdravia buniek a kardiovaskulárneho systému.
Vývoj mozgu u plodu: Cholín je kritický počas tehotenstva, pretože podporuje správny vývoj mozgu a nervového systému plodu a rastúcich detí.
Methylácia a génová expresia: Cholín prispieva k methylácii, biochemickému procesu, ktorý je dôležitý pre génovú expresiu a opravu DNA.
Vzhľadom na tieto významné úlohy je dostatočný príjem cholínu dôležitý pre udržanie celkového zdravia a prevenciu rôznych zdravotných problémov ako je svalová atrofia, podvýživa mozgu či poškodenia pečene.
Koľko vajec konzumovať?
Toto množstvo je individuálne a záleží na každom jedincovi ako dobre dokáže jeho / jej trávenie vajcia spracovávať. Schopnosť tráviť vajcia je v tomto prípade jediným obmedzením (prípadne lekárska diagnóza). Ak by sme mali určiť presné množstvá na jednu porciu, bolo by to 3-4 ks pre ženu a 4-6 ks pre muža. Tieto čísla sú ale veľmi hrubé a orientačné, avšak väčšina našich zákazníkov spadá zhruba do tohto rozpätia.
Pre čo najúčinnejšie minimalizovanie problémov s trávením je ideálna tepelná úprava na spôsob "volského oka" s podmienkou, aby sa žĺtok udržal v tekutom alebo krémovitom stave. Takáto tepelná úprava zaručí bezpečnosť konzumácie, a zároveň neznehodnotí štruktúru vaječného proteínu, ktorý potom môže spôsobovať tráviace problémy ako nadúvanie. Z tohto hľadiska je najhoršia voľba vajce uvarené na tvrdo, čím ale nechceme povedať, že je takéto vajce nevhodné konzumovať. Nájdi si svoj spôsob prípravy, aký Ti najviac vyhovuje a začni vajec jesť viac.
Naše odporúčanie znie, že vajíčka sú ideálnou voľbou na raňajky alebo večeru.
Sú rýchle, chutné, výživné a dajú sa upraviť na nekonečné množstvo spôsobov.
Súbory cookies používame pre správne fungovanie našej webovej stránky a jej funkcií. Pomocou súborov cookies si tiež napríklad pamätáme váš preferovaný jazyk, zvyšujeme pre vás relevantnosť zobrazovaných reklám, počítame návštevnosť stránok a pamätáme si vaše nastavenia vykonané na stránke.