Vilcacora, známa aj ako mačací pazúr alebo Uncaria tomentosa, je liečivá rastlina, ktorá pochádza z hustých a bohatých pralesov Amazónie. Jej liečivé účinky sú známe už po stáročia medzi domorodými kmeňmi Južnej Ameriky, kde bola používaná na liečbu rôznych ochorení a ako prostriedok na posilnenie celkového zdravia. V posledných desaťročiach si táto rastlina získala pozornosť aj v modernej medicíne a stala sa predmetom mnohých vedeckých štúdií, ktoré sa snažia objasniť jej účinky a potenciálne využitie v liečbe rôznych ochorení.
Vilcacora je liana patriaca do čeľade marenovitých (Rubiaceae) a rastie v tropických oblastiach Južnej Ameriky, najmä v Peru, Brazílii, Kolumbii a Ekvádore. Rastlina je charakteristická svojimi dlhými, tŕnistými stonkami, ktoré sa vinú okolo stromov v amazonskom pralese. Práve vďaka svojim tŕňom, ktoré pripomínajú mačacie pazúry, získala rastlina svoj populárny názov „mačací pazúr“.
Vilcacora môže dosahovať dĺžku až 30 metrov a jej kôra a koreň obsahujú množstvo biologicky aktívnych látok, ktoré sú zodpovedné za jej liečivé vlastnosti. Táto rastlina má dlhú históriu používania v tradičnej medicíne amazonských kmeňov, ktoré ju využívali najmä na liečbu zápalov, infekcií, bolesti a rôznych chronických ochorení.
Vilcacora je bohatá na množstvo bioaktívnych látok, ktoré jej dodávajú silné liečivé účinky. Medzi najdôležitejšie účinné látky patria:
Alkaloidy: Vilcacora obsahuje niekoľko alkaloidov, medzi ktoré patria rynkofylín, isorynkofylín, pteropodín a isopteropodín. Tieto zlúčeniny sú známe svojimi imunostimulačnými a protizápalovými účinkami. Okrem toho majú tieto alkaloidy schopnosť inhibovať agregáciu krvných doštičiek, čo môže prispieť k prevencii trombózy a iných kardiovaskulárnych ochorení.
Glykosidy a triterpény: Tieto zlúčeniny majú silné protizápalové a antioxidačné účinky, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Glykosidy a triterpény tiež podporujú imunitný systém a môžu mať protirakovinové vlastnosti.
Polyfenoly: Vilcacora je bohatá na polyfenoly, ktoré sú silnými antioxidantmi. Tieto zlúčeniny pomáhajú chrániť bunky pred oxidatívnym stresom, ktorý je spojený s rozvojom chronických ochorení, ako sú srdcové choroby, rakovina a neurodegeneratívne ochorenia.
Fytosteroly: Tieto látky, ktoré sú prirodzenou súčasťou rastlinných bunkových membrán, majú schopnosť znižovať hladinu cholesterolu v krvi a podporovať zdravie srdca. Fytosteroly tiež môžu podporovať imunitný systém a zmierňovať zápalové procesy v tele.
1 polievkovú lyžicu (približne 2 čajové lyžičky) kôry zaliať cca 800ml studenej vody a dať variť. Po zovretí nechať variť na nízkej teplote ešte ďalších 20 minút. Potom výluh scediť a dochutiť citrónom a medom.